Malatya Orman Ürünleri Ve Mobilya Tesisleri Anonim Şirketi (MORMAŞ)’In, Banka Kredisi Kullanabilmesi İçin Borçlanma Yetkisi Verilmesi
Malatya Orman Ürünleri Ve Mobilya Tesisleri Anonim Şirketi (MORMAŞ)’In, Banka Kredisi Kullanabilmesi İçin Borçlanma Yetkisi Verilmesi
Karar Tarihi: 02.02.2022 Karar No: 070
Belediye Meclisi 5393 sayılı Belediye Kanunun 20’inci maddesi gereğince, Şubat ayı olağan toplantısını yapmak üzere Belediye Başkanı Osman GÜDER’in Başkanlığında toplandı.
Gündemin 12’inci maddesi; Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 31.01.2022 tarihli ve 22272 sayılı yazısı ile Meclise havale edilen Malatya Orman Ürünleri ve Mobilya Tesisleri Anonim Şirketi (MORMAŞ)’ın, farklı muhtemel yatırım alanlarında ve araç alımında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulabileceği finansman için, 5.000.000,00 (BEŞMİLYON) TL tutarında banka kredisi kullanabilmesi için borçlanma yetkisi verilmesi ile alakalı teklifi okunarak gereği görüşüldü.
Talep yazısında; Malatya Orman Ürünleri ve Mobilya Tesisleri Anonim Şirketi (MORMAŞ)’ın 28.01.2022 tarihli M-2721 sayılı dilekçesinde, farklı muhtemel yatırım alanlarında ve araç alımlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulabileceği finansman için 5.000.000,00- TL (BEŞMİLYONTÜRKLİRASI) tutarında banka kredisi kullanabilmesi için borçlanma yetkisi verilmesini talep etmekte olduğunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68’inci maddesinin (d) bendinde; “Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz…” hükmü, (e) bendinde ise; “Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı ile yapabilir.” hükmü geçmekte olup, mezkur kanunun ilgili maddeleri gereğince, Malatya Orman Ürünleri ve Mobilya Tesisleri Anonim Şirketi (MORMAŞ) tarafından farklı muhtemel yatırım alanlarında ve araç alımlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyacağı finansman için 5.000.000,00- TL (BEŞMİLYONTÜRKLİRASI) tutarında banka kredisi kullanabilmesi için borçlanma yetkisi verilmesi konusunun, Belediye Meclisimizce görüşülerek karara bağlanması talep edilmiştir.
Mecliste yapılan müzakere sonucunda; Belediyemiz iştiraki Malatya Orman Ürünleri ve Mobilya Tesisleri Anonim Şirketi (MORMAŞ)’ın, farklı muhtemel yatırım alanlarında ve araç alımlarında kullanılmak üzere 5.000.000,00 (BEŞMİLYON) TL tutarında banka kredisi kullanabilmesi için borçlanma yetkisi verilmesine, bankalardan kullanacağı nakdi ve gayri nakdi kredi borçlanmalarına belediyemizin kefaletinin uygun görülmesine ve Genel Kredi Sözleşmelerine (GKS),belediyemizi temsilen Belediye Başkanı Osman GÜDER’in kefalet imzası için yetkilendirilmesine, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68’inci maddesinin (e) bendine istinaden oy çokluğu ile karar verildi.